Puistjes door de zon: heb jij ook last van zomeracne of gistpuistjes?

Kun je puistjes krijgen door de zon? Jazeker! En dat zullen mensen die last hebben van zomeracne of gistpuistjes zeker beamen. Het is heel frustrerend dat zodra de zon schijnt en je lekker buiten wilt zijn, er juist onzuiverheden en puisten ontstaan. Hoe komt dit? Wat is het verschil tussen zomeracne en gistpuistjes en wat kun je hieraan doen?

Op welke manier zorgt de zomer voor acne of gistpuistjes?

In de zomer verandert het klimaat. En dit heeft invloed op je huid. Zo kunnen warmte, uv-straling en de hogere luchtvochtigheid zorgen voor meer talgproductie. Je huid wordt hierdoor vetter. Aan de andere kant heeft het ook invloed op de hydratatie. Je huid wordt juist ook droger of schilferiger. Verder kan je huid in de zomer wat verdikken, waardoor het er dof uit ziet en de onzuiverheden in je huid blijven zitten.

Wat is het verschil tussen zomeracne en gistpuistjes?

Bij zomeracne ook wel Mallorca-acné genoemd, zie je dat er in zonnige perioden meer onzuiverheden, puistjes, mee-eters, witte kopjes of ontstekingen ontstaan. De huid voelt vetter en soms ook stugger aan. Deze plekjes zitten veelal op je gezicht, borst of rug. Ze jeuken doorgaans niet. Zomeracne kan ontstaan door veranderingen in je huid, hormonen en verkeerde huidverzorgingsproducten zoals sommige dikke zonnebrandcrèmes. De veroorzaker is de C. Acnes-bacterie (voorheen bekend als de propionibacterium acnes).

Gistpuistjes zijn rode of kleurloze bultjes die vooral op het voorhoofd, langs de haargrens, de kaaklijn of in de nek zitten. Deze kleine puistjes ‘komen niet uit’; er komt geen wit kopje op. Gistpuistjes jeuken vaker. Ze ontstaan namelijk niet door een bacterie, maar door een gist (pityrosporum folliculitis) op je huid. Warmte, hoge luchtvochtigheid, zweten en vette crèmes (zoals bepaalde zonnebrandcrèmes) kunnen gistpuistjes verergeren.

Wat kun je doen aan puistjes door de zon?

Bij De Laserkliniek zien we een toename van aanvragen van acne gerelateerde huidklachten in en direct na de zomerperiode. Gelukkig kunnen gespecialiseerde huidtherapeuten adviezen geven en behandelingen bieden om jou af te helpen van deze vervelende huidklachten. Allereerst is het belangrijk om te achterhalen van welke van de twee huidaandoeningen je last hebt. Onze huidtherapeut legt je vervolgens uit welke crèmes je wel en welke je beter niet kunt gebruiken.

Hieronder alvast een aantal belangrijke tips:

  • Smeer je in met een niet verstoppende SPF 50 crème en herhaal dit elke 2 uur wanneer je buiten bent. Een aantal producten van Heliocare en de Face Shields van CS zijn onze favorieten. Deze beschermen je maximaal, trekken goed in en werken antibacterieel. Hier krijg je dus geen puistjes van!
  • Gebruik 2 keer per dag een milde huidreiniger, zoals de Advanced Cleanser of de PHA cleanser
  • Exfolieer je huid 2 tot 3 keer per week met een glycolzuurreiniger. Bijvoorbeeld de foamer 5 of 15 om verdikking van de bovenste huidlaag te voorkomen en te behandelen.
  • Hydrateer je huid 2 keer per dag met een product waar hyaluron is toegevoegd zoals de hyal ceutic, revitalisatuin hyal of het emmagen serum. De zon droogt je huid namelijk ook uit!
  • Ga verstandig met de zon om: vermijd de felle zon tussen 11 en15 uur en draag een pet of hoedje.
  • Drink voldoende water en eet veel voedingsmiddelen met antioxidanten zoals vitamine C.
  • Antioxidanten smeren kan ook helpen! Bijvoorbeeld met de vitamine C-serums Trivita en C-Ferulic. (Lees meer in de blog over de voordelen van vitamine C)

Natuurlijk wil je ook wat doen om zomeracne of gistpuistjes te voorkomen. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk om je huid op een milde en geschikte manier in de zomer te verbeteren. Milde peelings, de babyfacelaser en medische microneedling met de SkinPen zijn daarvoor geschikt. Deze behandelingen kunnen met een medische indicatie voor vergoeding vanuit de aanvullende zorgverzekering in aanmerking komen. De huidtherapeuten van De Laserkliniek zijn erkend door alle zorgverzekeraars.

Tip: zomeracne- en gistpuistjesbehandelingen vallen ook in onze huidspecials! Dit betekent dat je naast je eventuele vergoeding vanuit de zorgverzekering óók een voordelig pakket kunt aanschaffen met hoge korting!

Ga voor een stralende huid deze zomer en boek een gratis eerste consult. We adviseren je graag welke producten voor jouw huid geschikt zijn. Kom gerust langs voor een vrijblijvend consult inclusief huidscan!

Geschreven door huidtherapeuten Manon & Lori

Ben jij benieuwd wat jij kunt doen om je huid te verbeteren?
Maak gerust een afspraak voor een gratis huidscan.