Als het gaat om haarverwijdering, zijn er talloze opties beschikbaar. Zo is laser ontharen de favoriet, en is scheren de meest bekende manier. Wereldwijd heerst er een mythe dat je meer haargroei door scheren krijgt, en dat het haar dan dikker en sneller terug groeit. Bij sommige culturen scheren ze zelfs om deze reden het hoofdhaar van baby’s en kinderen.

Binnen de huidtherapie is dit vooral een vraagstuk van vrouwen die last hebben van overbeharing in het gezicht, en ter voorbereiding op laser ontharen de haren een dag van te voren moeten wegscheren. Ze maken zich zorgen: gaat mijn haar dan niet juist meer worden? Nee, dus! Tijd om de waarheid boven tafel te halen, want hoe zit het nu écht met scheren en haargroei?

Nee, je krijgt niet meer haargroei door scheren

Als je de haren aan de bovenkant van de huid wegscheert, heeft dit GEEN invloed op de haarwortels. Deze haarwortels liggen veel dieper in de huid en worden niet beïnvloed door het scheren aan de bovenkant.

Wat wel kan gebeuren is dat het líjkt alsof de haren dikker zijn. Haren groeien normaal gesproken namelijk in een puntje. Dit puntje is zacht. Als je de haar scheert, dat snijd je het eigenlijk af op het dikste deel van het haar. Hierdoor voel je een stoppel, en lijkt het haartje dikker. Gelukkig is er diep in de huid niks verandert aan de haarwortel. Wanneer dit gebeurt bij laser ontharen, is dit juist heel gunstig. De laser ‘ziet’ de haar extra goed, kan hierdoor diep genoeg in de haarwortel komen, en vernietigt het haartje mét de haarwortel. Zo groeit er geen haartje meer terug.

De wetenschap ondersteunt ook het idee dat het scheren van haren geen invloed heeft op de hoeveelheid of snelheid van haargroei. Dit komt omdat dit wordt bepaald door genetica, hormonen en andere interne factoren die niet worden beïnvloed door het scheren van het haar.

In een onderzoek uit 1970, gepubliceerd in het tijdschrift “Plastic and Reconstructive Surgery”, werd bijvoorbeeld al aangetoond dat het scheren van haar geen invloed had op de hoeveelheid of snelheid van haargroei. De mythe is dus erg hardnekkig. Net als sommige haargroei 😉

Scheren heeft wel ínvloed op je huid

Door scheren kun je helaas wel last krijgen van irritatie van de huid, zoals rode bultjes of ingegroeide haren. De harde stoppels kunnen de huid beschadigen. Dit is dan ook de meest genoemde reden, waarom mannen en vrouwen bij De Laserkliniek terecht komen voor laser ontharen. Scheren is een ding!

Op dit moment is er zelfs een bizarre trend op social media en bij schoonheidssalons. Het heet dermaplaning. Met een klein mesje worden dode huidcellen en donsharen verwijdert, zodat producten beter door de huid worden opgenomen en de huidtextuur zal verbeteren.

Gelukkig beïnvloed dit de haargroei in de diepte niet, maar als huidtherapeut zijn wij wel erg terughoudend bij donsharen en vinden wij dit een dubieuze trend! Allereerst omdat deze minuscule haartjes nauwelijks zichtbaar zijn en het in 99% van de gevallen onnodig is om deze haren te verwijderen. Ten tweede, na één dag zit je waarschijnlijk al met stoppels en misschien zelfs met scheerirritaties. En ten derde, als dermaplaning een reden is voor het verbeteren van de huidtextuur en het verminderen van fijne lijntjes en rimpels, dan zijn hier veel betere methoden voor zoals microneedling, de Tixel en fractionele laser therapie zoals bij onze LaseMD. Deze behandelingen gaan diep genoeg. En door de collageenstimulatie van deze methoden, ga je ook nog eens voor een duurzaam zichtbaar  resultaat op de lange termijn. En dit alles heeft geen enkel invloed op de haargroei of scheerirritatie.

Ben je helemaal klaar met scheren?

Dat je helemaal klaar bent met scheren, dát begrijpen wij! Om deze reden heeft De Laserkliniek gekozen voor de beste laser namelijk de Clarity2 laser met een dubbele golflengte: Alexandrite en de Nd:YAG. Deze type lasers zijn uitermate veilig, krachtig en geschikt voor elke huidtype en haargroei. Door te starten met laserontharen merk je al na één behandeling verschil. Je hoeft maar één keer in de 5-10 weken te komen en het zorgt voor een gladde en egale huid zonder scheerirritaties en zichtbare stoppels!

Benieuwd hoe laser ontharen jouw leven makkelijker gaat maken? Boek dan nu een gratis consult bij de huidtherapeut en gooi die scheermesjes lekker in de prullenbak.

Geschreven door huidtherapeuten Manon & Lori

Bronnen: Van Neste, D., & Tobin, D. J. (2004). Hair cycle and hair pigmentation: dynamic interactions and changes associated with aging. Micron, 35(3), 193-200. (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0968432803002021)

Messenger, A. G., & Rundegren, J. (2004). Minoxidil: mechanisms of action on hair growth. British Journal of Dermatology, 150(2), 186-194. (https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1365-2133.2004.05785.x)

Kligman, A. M. (1970). The human hair cycle. Journal of Investigative Dermatology, 54(1), 65-81. (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022202X15497617)

Draelos, Z. D. (2005). Hair care: an illustrated dermatologic handbook. London: Taylor & Francis.

Mayo Clinic. (2021). Hair removal: how to shave. (https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/hair-removal/art-20051634)