Kies de beste zonnebrandcrème voor jouw huid

Waar moet je op letten bij het kopen van zonnebrandcrème? En wat is het verschil tussen een chemisch zonnefilter en een fysisch zonnefilter?

Effectieve anti-veroudering begint met het beschermen van je huid tegen ultraviolette (uv) straling uit zonlicht. Je hebt twee soorten uv-stralen: UVA en UVB. UVA-stralen zijn het hele jaar door aanwezig en komen 30 tot 50 keer vaker voor dan UVB-stralen. Ze dringen gemakkelijk door glas en wolken heen en bereiken je diepe huidlagen, waar ze schade toebrengen aan het collageen en elastine. Dit zorgt ervoor dat jouw huid vroegtijdig verouderd. UVB-stralen zijn de belangrijkste oorzaak van zonnebrand en kunnen de buitenste lagen van je huid beschadigen. Kies daarom voor een zonnebrandcrème die bescherming biedt tegen zowel UVA- als UVB-straling. We hebben een handigheidje om de effecten van de verschillende soorten uv-straling te onthouden:

  • UVA: de A van Aging (veroudering)
  • UVB: de B van Burning (verbranding)

Zonnebrandcrèmes (crèmes met een Sun Protection Factor (SPF)) kunnen zowel chemische als fysische zonnefilters bevatten of een combinatie van beide.

Hoe werkt een chemisch zonnefilter?

Een zonnebrandproduct met een chemisch zonnefilter wordt door je huid geabsorbeerd. Het dringt in de huid en houdt daar de straling tegen. Dit type filter is geschikt voor mensen die veel zweten en/of in het water zijn, omdat een chemisch filter niet gemakkelijk van de huid afspoelt.

Hoe werkt een fysisch (mineraal) zonnefilter?

Een zonnebrandproduct met een fysisch of mineraal filter blijft meer als een laagje op de huid liggen en weerkaatst de uv-straling. Omdat een fysisch filter niet in de huid trekt, is de kans op huidirritatie kleiner en daarom geschikt voor mensen met een gevoelige huid. Wij van De Laserkliniek raden vaak een zonnebrandproduct met fysisch zonnefilter aan, zoals de Mineral Tolerance SPF50 van Heliocare. Er zijn ook zonnebrandproducten die zowel chemische als fysische filters combineren.

Wat is een PA-gradering?

Een PA-gradering geeft weer hoe goed het zonnefilter in het zonnebrandproduct beschermt tegen UVA-straling. Deze gradering staat vermeldt op de betere zonnebrandproducten:

  • PA+           -> enige UVA-bescherming
  • PA++        -> matige UVA-bescherming
  • PA+++     -> hoge UVA-bescherming
  • PA++++  -> zeer hoge UVA-bescherming

Controleer of jouw zonnebrandcrème zowel UVA- als UVB-bescherming biedt en kies voor een product met minimaal PA+++. Zo ben je goed beschermd tegen schadelijke effecten van zonlicht en kun je vroegtijdige huidveroudering effectief tegengaan!

Bronvermelding:  
Smits, D. (2022, December 15). Huidverzorgingsroutine van onze huidtherapeute – Iconic Elements by dr. Wu. Iconic Elements by Dr. Wu. https://iconic-elements.com/huidverzorgings-routine-van-onze-huidtherapeute/ 

Geschreven door huidtherapeut Ellen

Ben jij benieuwd wat jij kunt doen om je huid te verbeteren?
Maak gerust een afspraak voor een gratis huidscan.