De zomer staat vaak gelijk aan genieten: warme temperaturen, een stralende zon en ontspannen momenten in de buitenlucht. Maar soms ontdek je na zo’n fijne zomerdag ineens iets onverwachts wanneer je ’s avonds in de spiegel kijkt – een donkere waas op je bovenlip. Je vraagt je af: waar komt dit vandaan en waarom juist daar?

Dit fenomeen, in de volksmond ook wel “zonnesnor” genoemd, is een vorm van hyperpigmentatie die vooral tijdens zonnige maanden de kop opsteekt. Hoewel het medisch onschuldig is, kun je het natuurlijk wel als cosmetisch storend ervaren. Gelukkig zijn er duidelijke oorzaken én effectieve behandelopties om dit pigmentprobleem te verhelpen.

Hoe ontstaat pigment op de bovenlip?

Pigment op de bovenlip ontstaat voornamelijk door zonneschade. Onze huid maakt pigment (melanine) aan als natuurlijke bescherming tegen uv-straling uit zonlicht. Wanneer je veel zonlicht opvangt, gaat je huid extra melanine produceren. Bij overproductie kun je donkere verkleuringen in huid krijgen, ook wel hyperpigmentatie genoemd.

Je bovenlip is een van de plekken waar dit snel gebeurt. Dat komt doordat tijdens warme dagen je meer zweet en met name je bovenlip. Zweet zorgt ervoor dat zonnebrandcrème sneller verdwijnt en daardoor is je bovenlip extra kwetsbaar voor uv-straling. De bescherming op je bovenlip is dus vaak minder effectief dan op andere delen van je gezicht, met als gevolg een grotere kans op pigmentvorming.

Daarnaast is de huid op je bovenlip vaak dunner en gevoeliger. Dat maakt dit gebied nog vatbaarder voor externe invloeden zoals zonlicht, maar ook interne factoren zoals hormonale schommelingen en stress. Denk bijvoorbeeld aan het bekende zwangerschapsmasker (melasma), waarbij pigmentvlekken zich concentreren op het gezicht – vaak ook op de bovenlip.
Al deze factoren samen zorgen ervoor dat de bovenlip bij veel mensen een kwetsbare zone is als het aankomt op pigmentvorming.

Hoe behandel je een “zonnesnor”?

Gelukkig zijn er effectieve behandelmogelijkheden voor dit type pigment. Het allerbelangrijkste is een combinatie van professionele behandelingen bij ons in de Laserkliniek en een goede thuisroutine met huidproducten die zich richten op het stabiliseren en  verminderen van pigment en het beschermen van je huid met een goede zonnefactor (SPF).

Vitamine C als krachtig ingrediënt

Vitamine C is een antioxidant die je huid beschermt tegen vrije radicalen en de pigmentaanmaak helpt reguleren. Het zorgt bovendien voor een frisse en egale teint. Producten met stabiele vitamine C zijn dan ook een waardevolle toevoeging aan je dagelijkse huidverzorgingsroutine. Bij De Laserkliniek werken we onder andere met:

Deze producten helpen bij het verminderen en stabiliseren van pigmentvorming en het verbeteren van de algehele huidconditie.

Behandelingen bij pigmentproblemen

Afhankelijk van de diepte en ernst van de pigmentatie voeren wij bij De Laserkliniek verschillende behandelingen uit die pigmentproblemen aanpakken:

  • LaseMD-laserbehandeling: Deze geavanceerde lasertechnologie zorgt voor vermindering van pigment en algehele huidverbetering.
  • Chemische peelings: Deze behandelingen verwijderen dode huidcellen en stimuleren de aanmaak van nieuwe, egalere huid.
  • SkinPen microneedling: Dit microneedling-apparaat stimuleert de natuurlijke collageenaanmaak en verbetert de huidstructuur en teint.
  • IPL: Deze lasertechniek zorgt voor gerichte en gecontroleerde vermindering van pigment.

Bij De Laserkliniek starten we altijd met een kosteloos en vrijblijvend intakegesprek, waarbij we gebruik maken van een professionele huidscan. Op deze scan zijn onderliggende pigmentaties goed zichtbaar. Op basis hiervan kunnen we een persoonlijk behandelplan voor je opstellen dat precies aansluit op jouw huidbehoeften.

Een afspraak maken?

Wil jij afrekenen met die vervelende zonnesnor en weer met een egale bovenlip de zomer door? Maak dan een afspraak bij één van onze klinieken in Assen, Groningen of Heerenveen voor een gratis intake. Tijdens dit gesprek bekijken we jouw huid en bespreken we de beste aanpak voor jouw situatie.

Geschreven door huidtherapeut Marjet