Zwanger zijn is een bijzondere tijd vol veranderingen. Niet alleen je lichaam, maar ook je huid verandert. Door hormonale schommelingen kun je als zwangere vrouw te maken krijgen met verschillende huidproblemen, zoals pigmentvlekken (melasma), een vettere of juist een droge huid. Hoewel veel van deze huidveranderingen onschuldig zijn, is het belangrijk dat je weet welke huidtherapeutische behandelingen je veilig kunt ondergaan tijdens je zwangerschap. Lees verder om erachter te komen hoe je jouw huid goed kunt verzorgen, zonder risico’s voor jezelf of je baby.
Huidveranderingen tijdens de zwangerschap
Tijdens je zwangerschap maakt je lichaam extra hormonen aan, zoals oestrogeen en progesteron. Veel vrouwen krijgen te maken met pigmentvlekken (het bekende zwangerschapsmasker), een verhoogde talgproductie dat kan leiden tot acne, of juist een droge, gevoelige huid. Omdat je huid sneller van slag is en anders kan reageren, is het belangrijk om goed te weten welke behandelingen en producten je veilig kunt ondergaan en gebruiken. Bepaalde ingrediënten zoals retinol of hoge concentraties zuren kun je tijdens je zwangerschap beter vermijden. Ze maken je huid extra gevoelig en sommige stoffen kunnen zelfs schadelijk zijn voor je baby. Gelukkig zijn er genoeg behandelingen die je wél veilig kunt ondergaan en die je helpen je huid gezond te houden.
Wat mag wél tijdens de zwangerschap?
Zachte peelings
Tijdens de zwangerschap kunnen milde peelings zonder agressieve ingrediënten veilig worden toegepast. Denk hierbij aan peelings die de huid opfrissen, de huidstructuur verbeteren en acne en pigmentvlekken helpen verminderen. Ze stimuleren ook de celvernieuwing zonder je huid te irriteren.
SkinPen (Microneedling)
Microneedling is een veilige behandeling die de aanmaak van collageen stimuleert en de huidstructuur verbetert. De SkinPen is een microneedling-apparaat dat de oppervlakkige lagen van de huid niet verstoort, waardoor het een veilige behandeloptie is voor wanneer je zwanger bent.
Oppervlakkige microneedling
Deze mildere variant van microneedling is geschikt voor mensen met een gevoelige huid. Het helpt bij de regeneratie van de huidcellen zonder dat dit agressief is voor je huid.
LED-therapie
Bij LED-lichttherapie gebruiken we specifieke lichtgolven om je huid te kalmeren, ontstekingen te verminderen en het herstel van je huid te ondersteunen. Het is volledig veilig tijdens de zwangerschap en biedt effectieve hulp bij verschillende huidproblemen. LED-therapie stimuleert de aanmaak van collageen, wat zorgt voor een stevigere huid en vermindering van fijne lijntjes. Daarnaast verbetert de behandeling de bloedcirculatie, waardoor zuurstof en voedingsstoffen beter naar je huid worden aangevoerd en het genezingsproces van de huid wordt versneld.
Wat mag niet tijdens de zwangerschap?
Er zijn ook behandelingen die tijdens de zwangerschap minder geschikt zijn vanwege de intensiteit of de gebruikte ingrediënten. De volgende behandelingen raden wij sterk af:
Sterke peelings met zuren of retinol
Behandelingen zoals TCA-peelings of peelings met hoge percentages zuren en huidproducten met retinol (vitamine A) raden wij tijdens de zwangerschap af. Door hormonale veranderingen is je huid gevoeliger, waardoor deze behandelingen sneller kunnen leiden tot irritatie, pigmentverschuivingen of ontstekingen. Daarnaast moet je het gebruik van retinol vermijden vanwege mogelijke risico’s voor de baby.
Tixel
De Tixel werkt met warmte-energie om je huid te vernieuwen en de diepere huidlagen te stimuleren. Omdat je huid tijdens de zwangerschap gevoeliger kan reageren op warmte, kiezen we ervoor om deze behandeling uit te stellen tot na je zwangerschap.
SylfirmX & LaseMD
Zowel de SylfirmX (radiofrequentie) als de LaseMD (laser) werken met energie die dieper in de huid doordringt. Tijdens de zwangerschap is je huid vaak kwetsbaarder, wat de kans op bijwerkingen vergroot. Daarom voeren we deze behandelingen pas weer uit na je bevalling.
Laserbehandelingen, inclusief laserontharing
Wij adviseren geen laserbehandelingen, waaronder laserontharing, te ondergaan tijdens je zwangerschap. Hoewel lasers doorgaans niet diep genoeg in de huid doordringen om schade aan te richten, is er nog onvoldoende onderzoek gedaan naar de effecten op een ongeboren baby. Daarom stellen wij de behandeling uit voorzorg uit tot na je bevalling. Als je voordat je wist dat je zwanger was een laserbehandeling hebt gehad, dan hoef je je geen zorgen te maken, maar verdere behandelingen zetten we pas weer in na je zwangerschap.
Veiligheid eerst: Overleg met je huidtherapeut
Elke huid is anders en zeker tijdens je zwangerschap verandert er veel. Twijfel je of een behandeling geschikt is? Laat het ons weten! Bij De Laserkliniek kijken we altijd samen met jou wat jouw huid op dat moment nodig heeft en wat veilig is voor jou én je kleintje. Tijdens een vrijblijvend intakegesprek doen we een uitgebreide huidanalyse, inclusief huidscan. Zo stellen we een persoonlijk behandelplan voor je op dat helemaal is afgestemd op jouw situatie. Wil je meer weten over wat mogelijk is voor je huid tijdens je zwangerschap? Neem gerust contact met ons op of plan direct een consult in. We denken graag met je mee!