Rosacea op je neus, wangen of rondom je ogen

Wanneer je de diagnose of verdenking van rosacea krijgt (rosacea op je neus, wangen of rondom je ogen), heb je meestal al verschillende veranderingen aan je huid gemerkt. Je huid is sneller en langer rood. Er zijn onrustige plekjes of je hebt af en toe last van geïrriteerde ogen. Weet dat je niet de enige bent! De meeste mensen hebben alleen nog nooit van deze huidaandoening gehoord. In dit artikel lees je meer over deze chronische huidaandoening, mijn eigen ervaring en wat je er het beste tegen kunt doen.

 

Wat is rosacea?

Zo rood als een roos betekent rosacea letterlijk. Rosacea is een chronische huidaandoening die ontzettend veel voorkomt. Ongeveer 1 op de 5 vrouwen in Nederland krijgt te maken met deze aandoening. Herken jij jouw huid in de volgende kenmerken? Roodheid in het gezicht, een warm gevoel, kleine uitgezette bloedvaatjes (couperose), bultjes (papels)/ puistjes (pustels), sneller blozen en uiteindelijk een blijvende roodheid en zichtbare vaatjes op vooral de wangen, neus en voorhoofd. Dan is de kans groot dat je te maken hebt met rosacea.

Welke types van rosacea zijn er?

Rosacea uit zich in verschillende subtypes.

rosacea neus

Bij rosacea subtype één is vooral de roodheid in het gezicht opvallend. Er zijn ook mensen waarbij de roodheid niet op de voorgrond staat. Bij de één is dit wel het geval en bij de ander uit zich de rosacea voornamelijk in last hebben van bultjes, pukkeltjes en huidverdikkingen. Deze vorm wordt rosacea subtype 2 genoemd. De klachten lijken soms op acne. In de wetenschappelijke literatuur wordt uitgegaan van vier verschillende subtypes, waarbij een verdikte huid, vooral rond de neus (rosacea type 3) en irritatie van de ogen (rosacea type 4) het minst vaak voorkomen. Helaas zijn er ook veel mensen die last hebben van meerdere subtypes tegelijkertijd.


Welke factoren verergeren rosacea?

Verkeerde huidproducten kunnen rosacea verergeren. Roken, stress, weinig slaap en voeding kunnen de rosacea in stand houden of uitlokken. Daarnaast zijn zonlicht, warmte, cosmetica, bepaalde geneesmiddelen en bepaalde voedingsmiddelen ook uitlokkend. Het is aangetoond dat voedingsmiddelen zoals melkproducten en suikers, een negatieve invloed hebben op de huid en rosacea kunnen triggeren. Het is per persoon verschillend welke trigger bij jou de meeste invloed heeft. Rosacea of rosacea-gevoeligheid zie je daarnaast in families veelvuldig voorkomen waardoor er een vermoeden is van genetische aanleg.


Oorzaak onbekend

De oorzaak voor rosacea is helaas nog niet gevonden. Wel is bekend dat de rol van één van onze huidbewoners een rol speelt. De Demodex huidmijt wordt namelijk in grotere aantallen gezien in het microbioom bij mensen met rosacea. Ook is er bekend dat het gaat om een inflammatoire (ontstekingsgevoelige) chronische huidaandoening. Het is daarom extra belangrijk om te weten welke specifieke triggers rosacea op jouw huid verergeren.

 
Is Rosacea besmettelijk?

Nee, je kunt rosacea niet aan anderen doorgeven. Wel is bekend dat het vaker binnen families wordt gezien. Aannemelijk is daarmee dat de gevoeligheid wel via je genen wordt doorgegeven.


Persoonlijk verhaal

Rond mijn 25ste begonnen de eerste tekenen van rosacea mij op te vallen. Roodheid rondom de neus, uitgezette bloedvaatjes, sneller blozen, en een prikkend gevoel bij langdurig in de zon. Anderen merkten het nog niet, en ook de huisarts nam het niet serieus. Dit is momenteel meer dan 10 jaar geleden en destijds was er minder bekend over rosacea. Tijdens een vakantie in Italië vlamde het zo op dat ik bij terugkomst medicatie en een antibiotica kuur heb gekregen. De diagnose was op dat moment snel gesteld. De meeste mensen krijgen op iets latere leeftijd klachten van deze huidaandoening. De medicatie haalde de ergste ontsteking eruit maar hielp niet voldoende. Omdat ik op dat moment al als huidtherapeut werkzaam was ben ik verschillende behandelingen en producten gaan proberen. Het heeft best een tijdje geduurd maar de afgelopen 8 jaar is mijn rosacea zo goed als volledig onder controle. Okay, natuurlijk heb ik ook wel eens een kleine opvlamming wanneer ik een glas wijn drink of te weinig rust heb gehad. Van aardbeien krijg ik ook vrij snel een opvlamming. Maar de rust die het geeft dat ik weet en zie dat mijn huid sterker, egaler en stralender is dan ooit gun ik iedereen!

Tijdens de gesprekken met cliënten hoor ik regelmatig dat rosacea veel invloed heeft op het sociale leven en dat de wens er bij velen is om zonder make-up de deur uit te gaan. De vrijheid die een rustiger en egaler huidbeeld geeft, is waar het uiteindelijk om gaat. Blijf niet langer rondlopen met deze vervelende huidaandoening en maak een afspraak voor een vrijblijvende, kosteloze intake, Ik help je graag met het vinden naar een passende oplossing en handvaten.


Rosacea behandelen

Passende huidtherapeutische behandelingen kunnen helpen om de storende symptomen te verminderen. Roodheid kan met laser of IPL (lichtpulsen) behandeld worden. De oneffenheden en onzuiverheden worden minder met het gebruik van therapeutische huidproducten. De huid kan versterkt worden door medische microneedling in te zetten. Dit zijn een aantal voorbeelden van behandelingen, waarmee je je huid stabiel kunt krijgen. Realiseer je wel dat het om een chronische huidaandoening gaat en de gevoeligheid niet meer verdwijnt.

Er zijn ook een aantal medicinale crèmes, waarbij de huid tijdelijk minder rood kleurt. Alleen is het effect hiervan niet bij iedereen zichtbaar en altijd tijdelijk. Om de huid zo rustig mogelijk te houden, is het raadzaam om triggers te vermijden. Bij de Laserkliniek krijg je tijdens een vrijblijvende intake een uitgebreide huidscan en triggerlijst mee naar huis. Hiermee kun je makkelijker achterhalen wat jouw triggers zijn. Wil je direct beginnen met het opsporen van jouw triggers? Begin dan met het bijhouden van een voedingsdagboek, noteer hierin ook de momenten wanneer je stress ervaart of een slechte nachtrust hebt gehad.

Wil jij weten wat specifiek voor jouw huid werkt om rosacea te verminderen?

Maak gerust een afspraak voor een gratis huidscan.

Ben jij benieuwd wat jij kunt doen om je huid te verbeteren?
Maak gerust een afspraak voor een gratis huidscan.