Ouderdomswratten en huidbultjes verwijderen, kun je dit zelf doen?

Er is een nieuwe zorgelijke trend op social mediakanalen ontstaan om zelf huidbultjes, ouderdomswratten, tatoeages en zelfs moedervlekken te verwijderen met allerlei verschillende technieken. Denk aan een elastiekjesmethode, zure pleisters, brandertjes en hoge concentratie zuren. Ik vertel je graag welke stappen je het beste kunt zetten om deze storende wratten en plekjes te verwijderen.

  1. Het is belangrijk om vooraf een huidplekje door een huisarts, dermatoloog of huidtherapeut te laten controleren op kwaadaardigheid. Niet alle plekjes die er op het eerste oog onschuldig uitzien, kun je zomaar behandelen.
  2. De meeste technieken zijn gevaarlijk wanneer ze in onbekwame handen terechtkomen. De kans op complicaties, zoals een ontsteking of infectie is dan groot.
  3. De kans op blijvende littekens is heel groot.
  4. De apparaatjes en zuren die aangeboden worden, komen veelal uit China en voldoen niet aan de Europese eisen. Je hebt dus geen idee wat je aan het doen bent. Dit kan lelijk uitpakken!

Kortom, zelf huidbultjes verwijderen is geen goed idee.

Waarom laat je huidoneffenheden behandelen door een arts of huidtherapeut?

  1. Artsen en huidtherapeuten weten waar ze op moeten letten om complicaties te voorkomen.
  2. Je behandelaar werkt hygiënisch volgens strikte protocollen en heeft de juiste medische kennis.
  3. Je behandelaar is bevoegd en bekwaam om op een veilige doeltreffende manier huidbultjes te verwijderen.
  4. Je huid wordt weer egaal zonder littekens.
  5. Je behandelaar is op de hoogte van nieuwe medische inzichten en laat zich bijscholen.
  6. Artsen en huidtherapeuten werken met veilige en gekeurde technieken met een medische CE-keuring.

Verschillende huidbultjes en hun oorzaken

Ik vertel je graag over een aantal huidbultjes, die wij als huidtherapeut in onze kliniek veel zien. Je ziet dat er per huidbultje verschillende behandelopties zijn. De verschillende behandelopties vind je onderaan in dit artikel. De beste techniek bepalen wij altijd aan de hand van je huidbeeld in combinatie met een medische vragenlijst. Voor ons is dit vanzelfsprekend om risico’s te verminderen en de meest geschikte behandeling te kunnen adviseren.

Wanneer we verdachte plekjes aantreffen, adviseren we altijd om deze door je huisarts of dermatoloog te laten beoordelen. Bij De Laserkliniek hebben we korte lijnen met dermatologen en plastisch chirurgen, zodat we altijd tussentijds kunnen overleggen.

ouderdomswratten

Ouderdomswratten

Ouderdomswratjes (ook wel verruca seborroica of verucca senilis genoemd), zijn goedaardige huidtumoren. Ze komen veel voor bij mensen vanaf 30 jaar en ouder. Ze ontstaan door een te snelle celdeling van de oppervlakkige huidlagen. Het is niet besmettelijk en de oorzaak is onbekend. Ze komen net zo veel bij mannen als vrouwen voor, vooral op de romp en in het gezicht. Bij ouderdomswratjes heeft een behandeling met curettage, de zapper of laser de voorkeur.

Dermatosis Papulosa Nigra

Dit zijn ouderdomswratjes bij mensen met een donkergetinte huid. Ze zien eruit als kleine bruine tot zwarte bultjes en komen meestal voor in het gezicht (voorhoofd, de slapen en de wangen). Ze zijn kleiner dan standaard-ouderdomswratjes. Bij deze indicatie gebruiken we de Apilus-behandeling om nauwkeurig de plekjes te kunnen verwijderen.

Fibromen

Fibromen (ook wel steelwratjes genoemd), zijn goedaardige huidflapjes die uit bindweefsel bestaan. Ze zijn meestal huidkleurig of lichtbruin. Ze komen vooral voor in de hals, oksels, op de oogleden, onder de borst en in de liezen. Ze zijn makkelijk met een zapperbehandeling te verwijderen.

Syringomen

Dit zijn woekeringen van zweetklieruitgangen. Het zijn kleine gelige of huidkleurige afgeplatte bultjes en bevinden zich vaak onder de ogen. Ze kunnen verward worden met Xanthelasma of gerstekorrels. Voor deze bultjes zetten we de Apilus- of zapperbehandeling in.

Kersenangioom

Kersenangiomen worden ook wel bloedblaasje genoemd. Het zijn uitstuwingen van kleine bloedvaatjes in de huid. Ze kenmerken zich als ronde, bolvormige kersrode bultjes. Ze zijn variërend in grootte van 1 mm tot 5 mm. Vooral op de romp komen deze plekjes veel voor, maar ze zijn over het hele lichaam mogelijk. Na bijvoorbeeld een zwangerschap zie je ze meer ontstaan. Afhankelijk van je huidkleur gebruiken we de Apilus-behandeling of IPL- of lasertherapie (ND-YAG) om deze bloedblaasjes te verwijderen.

Gerstekorrels

Gerstekorrels (Milia’s) zijn gelige, witte bultjes gevuld met keratine. Ze komen veel voor en dan voornamelijk rond de ogen en op de wangen. Sommige mensen hebben slechts enkele gerstekorrels, anderen hebben er tientallen. Om deze gerstekorrels te verwijderen kiezen we meestal voor een uitreiniging met een medische peeling.

Talgklierhyperplasie

Dit is een onschuldige toename van talgkliertjes in de huid op één plek. Daardoor ontstaat een hobbelig bultje dat meestal lichtrood tot gelig van kleur is. Je kunt ze herkennen door een deukje in het midden van het plekje. De locatie waar ze het meeste voorkomen is op het voorhoofd, de slapen en rondom de neus. We gebruiken de apilus- of zapperbehandeling om deze bultjes tegen te gaan.

Lentigo Solaris

Lentigo Solaris zijn zonnevlekken die ontstaan naarmate de huid is blootgesteld aan zonlicht. Deze bruine vlekken ontstaan vaak in het gezicht, op de handen en in het decolleté. Bij deze indicatie is het moeilijker om een langdurig effect te behalen. Wij adviseren daarom jaarlijkse onderhoudsbehandelingen te ondergaan. De beste behandeling bestaat uit IPL- en lasertherapie of een TCA-spotbehandeling.

Xanthelasma zijn goedaardige plaatselijke platte vetophopingen op en rondom de ogen. Door de opvallend gele kleur vallen ze op. Ze worden ook wel cholesterolbultjes genoemd. Met de apilus- of zapperbehandeling kunnen we je van deze plekjes afhelpen.

Herken je deze huidoneffenheden en wil je er graag vanaf? Plan dan eens een gratis intake met huidscan is bij een huidtherapeut van De Laserkliniek in Groningen.

Wat zijn de huidtherapeutische behandelmethodes?

Er zijn diverse huidtherapeutische behandeltechnieken mogelijk bij goedaardige huidoneffenheden. Onze ervaring is dat we bij deze hulpvragen snel resultaat behalen. Gemiddeld zijn 1 tot 3 behandelingen voldoende. Je kunt kiezen voor een opzichzelfstaande behandeling, maar een combinatie van verschillende technieken is soms effectiever. Dit is per persoon, plekje en huid verschillend. Cosmetisch geven de onderstaande technieken de mooiste resultaten zonder littekenvorming.

ouderdomswratten

Apilus-behandeling

Met elektrocoagulatie (lokale opwarming) kunnen we de meeste huidbultjes verwijderen. Tijdens de Apilus-behandeling steken we een fijn naaldje in de huidaandoening en door een elektrisch stroompje wordt deze lokaal verhit en vernietigd. Nadien vormt zich er een korstje op die plek. Het is een veilige methode die uitermate geschikt is voor kleine oppervlakken en waarbij nadien geen littekenvorming ontstaat.

 

Zapper-behandeling

De Zapper zetten we in voor grotere plekjes. De Zapper is een klein en handig apparaat dat op laagstroom werkt. Met de Zapper wordt het plekje aangestipt en vervolgens ontstaat er een korstje.

 

Laser

Wanneer de vlekjes of plekjes niet op de huid liggen maar zich in de huid bevinden, is een laserbehandeling de gouden standaard. Hiermee kunnen we gericht pigmentvlekjes maar ook bloedblaasjes of spider naevus behandelen. Tijdens de intake onderzoekt de huidtherapeut om wat voor soort plekjes het gaat.

 

Curettage

Bij curettage gebruiken we een steriele scherpe ring om grotere, oppervlakkige, ouderdomswratten weg te schrapen. Hierbij blijft een klein schaafplekje over. We kiezen alleen voor deze techniek bij huidoneffenheden waarbij het plekje zachter is dan de huid eromheen.

 

TCA-spotbehandeling

Bij dieper gelegen huidvlekjes zoals bij een Lentigo solaris, kunnen we ervoor kiezen met een TCA 35% de huid te laten vernieuwen. Hierdoor komt het pigment omhoog en schilfert er vervolgens af. Deze behandeling kan alleen tijdens de herfst- en winterperiode.

Wil jij een mooie egale huid? Maak een afspraak voor een gratis huidscan en kom er achter welke aanpak het beste voor jou werkt.

Ben jij benieuwd wat jij kunt doen om je huid te verbeteren?
Maak gerust een afspraak voor een gratis huidscan.