Mee-eters, de zwarte puntjes op je neus, kin, voorhoofd of rug. Je wilt mee eters verwijderen! Er bestaan allerlei producten, strips, talg regulerende producten, maskers, uitdrukpennen, huidborstels en huidbehandelingen. Je verwachtingen zijn vaak heel positief, door de gouden bergen die worden beloofd. Maar in de meeste gevallen valt het resultaat helaas tegen. Je brengt door veel van deze producten en behandelingen, onbewust ook nog meer schade aan je huid aan. Dat is natuurlijk het laatste wat je wilt. Daarom vertel ik je graag wat je het beste kunt doen om mee-eters te verwijderen en geef ik je 12 tips!

 

Blackheads- en whiteheads verwijderen

Er is een onderscheid te maken tussen twee soorten mee-eters, die in vaktermen comedonen worden genoemd. Je hebt de blackhead comedonen en whitehead comedonen. De meest bekende zijn de blackhead (open) comedonen die te herkennen zijn als zwarte puntjes. Dit is een open comedo, waarbij door oxidatie van zuurstof in de lucht het oppervlakte bruin of zwart is gekleurd. De blackhead comedonen zie je meestal op de T-zone neus, kin of voorhoofd ontstaan, maar kunnen op hele gezicht voorkomen en zelfs in de oren en veelal op het lichaam, zoals op de rug of borst. De whitehead comedonen liggen dieper in de huid. Hierbij is een wit bolletje zichtbaar wanneer je de huid een klein beetje op spanning brengt. De whitehead comedonen zijn lastiger te verwijderen.


Blackheads zelf uitdrukken?

Liever niet! De verleiding om mee-eters zelf uit te knijpen kan heel groot zijn, maar weet dat je er vaak meer kwaad dan goeds mee doet. De kans op huidbeschadiging en ontstekingen is groot. Uiteindelijk zorgt dit voor littekens die niet vanzelf meer verdwijnen.


Wat kan ik doen tegen mee-eters?


Tip 1: Laat je niet verleiden om te kiezen voor thuisapparaten en poriemaskers

Laat de huidborstels, scrubs, vacuüm reinigers, porie strips en (zwarte) maskers alsjeblieft links liggen. Hiermee beschadig je de huidbarrière, waardoor je alleen maar meer onrust in de huid creëert en het probleem vergroot. Lees snel verder wat je dan wel kunt doen om mee-eters te verwijderen.

Tip 2: Kijk kritisch naar de triggers, kun je daar een aanpassing in doen?

Er zijn verschillende triggers die mee-eters kunnen veroorzaken. Door te weten waardoor ze ontstaan, kun je mee-eters in sommige gevallen zoveel mogelijk voorkomen. Realiseer je dat talg een belangrijke functie heeft voor het soepel houden van de huid en uitdroging voorkomt. Wanneer de talgklieren worden gestimuleerd om harder te gaan werken, kunnen er problemen ontstaan en kunnen die uiteindelijk verstopte poriën en acne veroorzaken. Andere veelvoorkomende oorzaken van mee-eters zijn:

  • Hormonen; de bekendste oorzaak zijn hormonale veranderingen, zoals in de pubertijd maar ook bij pilgebruik, zwangerschap en in de overgang.
  • (Verkeerde) voeding; suikers zijn in voeding de grootste boosdoeners om huidproblemen zoals acne en daarmee mee-eters te ontwikkelen. Laat de suikerrijke producten dus zoveel mogelijk staan!
  • Huidproducten; Wat we het meest terug zien in de praktijk zijn verkeerde huidproducten die de poriën afsluiten of te sterke reinigers waardoor de talgklieren harder gaan werken.
  • Medicatie; zoals corticosteroïden
  • Make-up; met foundation kun je letterlijk de poriën verstoppen.
  • Zelfbruiners; trekken in de poriën waardoor sneller een verstopping ontstaat, wanneer je hier gevoelig voor bent.
  • Overmatig zonlicht; zorgt voor een verdikte huidlaag waardoor de talgklieren sneller verstopt raken.
  • Stress; verhoogd de talgproductie en zorgt voor huidveroudering, je poriën vergroten door teveel stress.
  • Erfelijke aanleg; sommige mensen hebben aanleg om sneller mee-eters of acne te ontwikkelen.


Tip 3: Reinig je huid

Reinig je huid twee keer per dag met een milde cleanser om opstapeling van vuil op de huid te voorkomen.

Tip 4: Verwijder dode huidcellen (exfoliëren van de huid)

Begin met dagelijks exfoliëren van de huid. Dit is een product of crème waarmee je je dodencellenlaag oplost en de celdeling stimuleert. Het belangrijkste exfoliërend ingrediënt om talg op een huidvriendelijke manier op te lossen, is salicylzuur. Onze voorkeur heeft voor een vette huid een combinatie met een kleinere zuur voor een betere opname met bijvoorbeeld AHA en/of PHA. De mandelic clarifying cleanser is daarin een betaalbare optie. Wanneer je juist een vochtarme huid hebt, is een exfoliant op basis van alleen AHA een betere optie, omdat deze de huid niet uitdroogt, zoals de Foamer 15/5. Beide producten bevatten geen parfum of irriterende stoffen. Mocht je willen weten, wat specifiek voor jouw huid werkt om mee-eters te verwijderen, maak dan een afspraak voor een gratis huidscan.

Tip 5: Bescherm je huid tegen de zon

Overmatig zonlicht geeft een verdikking van de bovenste huidlaag en droogt talg uit, waardoor er een verhoogde talgproductie ontstaat, terwijl de verdikking (dode cellen laag) de porie-uitgang blokkeert. Gebruik dagelijks overdag een SPF 50 crème om je huid te beschermen tegen de zon. Dit voorkomt niet alleen een verhoogde talgproductie, maar laat ook minder snel huidveroudering zien, zoals vlekjes, plekjes en rimpels.

Tip 6: Wees kritisch op de ingrediëntenlijst

Vermijd irriterende stoffen en kies geen vette crème die de huid afsluit. Een huidtherapeut helpt je graag met het maken van een goede keuze.

Tip 7: Zorg voor de juiste productcombinatie

Een routine met huidproducten die op elkaar afgestemd zijn en samenwerken, voorkomt huidproblemen en zorgt voor een mooie en gezonde huid. Balans in je huidverzorging zorgt voor minder huidproblemen. Een verstoorde huidbarrière is de oorzaak van veel verschillende huidproblemen, waaronder mee-eters.

Tip 8: Gebruik een hydraterende crème met de juiste ingrediënten

Een vette huid of T-zone komt vaak voort uit dehydratatie (een tekort aan vocht). Zorg dus voor een hydraterende crème, zodat je huid niet te veel talg gaat aanmaken om het tekort aan vocht te compenseren.

Tip 9: Kies de juiste voeding

Eet voldoende groente en fruit met antioxidanten voor een mooie huid.

Tip 10: Pas op met alcohol drinken

Alcohol maakt je huid sneller vochtarm, waardoor de talgproductie toeneemt.

Tip 11: Kies producten die specifiek voor jou huid werken

Het is onmogelijk om een product te maken, wat voor iedereen heel effectief is. Daarom is de combinatie van ingrediënten en behandelingen het meest effectief om mee-eters te verwijderen. Je kunt bij De Laserkliniek in Groningen een gratis huidscan laten doen door een huidtherapeut. Je zit nergens aan vast. Je krijgt dan een passend productadvies bij jouw specifieke huid. Zo voorkom je kosten aan producten die niet voor jou werken.

Tip 12: Laat de mee-eters weghalen

Met een huidtherapeutische behandeling haalt de huidtherapeut met een speciale steriele techniek al je mee-eters weg, met aansluitend een medische peeling zorg je ervoor dat er minder snel nieuwe mee-eters ontstaan.

Bij de Laserkliniek helpen we je graag van mee-eters en andere huidproblemen af. De kwaliteitsgeregistreerde huidtherapeut maakt tijdens een vrijblijvende intake een huidscan met de Observ520, stelt vragen over je gezondheid en gewoontes. Aan de hand van jouw huid-wens en op basis van de gegevens, krijg je een passend product-advies en eventueel behandelplan. Het eerste consult met huidscan is kosteloos.

Wil jij jouw mee-eters laten verwijderen?
Bekijk de behandeling en meld je aan voor een gratis huidscan.