Is laseren schadelijk?

Laseren is niet schadelijk als je voor een erkende huidzorgverlener kiest, die met medisch gecertificeerde apparatuur werkt. Daar zit ook meteen het probleem. Helaas zien en horen we regelmatig verhalen van cliënten die ontevreden zijn over een eerdere laserbehandeling of die hierdoor zelfs huidschade hebben opgelopen. Door de huidige wet- en regelgeving kan op dit moment iedereen een laserapparaat kopen en hier zonder of met minimale training behandelingen mee uitvoeren. Hierdoor ontstaat een wildgroei aan klinieken waar met ongekwalificeerd personeel en niet-gecertificeerde apparatuur wordt gewerkt. Op de vraag ‘is laseren schadelijk?’ is het antwoord: nee, mits je kiest voor een medisch opgeleide gecertificeerde huidprofessionals zoals de huidtherapeuten van De Laserkliniek. Alleen dan is volledig veilig laseren mogelijk en behaal je de mooiste resultaten.

Dermatologen en huidtherapeuten strijden al zeker 6 jaar om lasertherapie veiliger te maken. Naar ons inzien is het wenselijk om de wet aan te passen om consumenten beter te beschermen. Momenteel ligt er een voorstel bij de Tweede Kamer om de wet BIG aan te passen, zodat er altijd een arts of huidtherapeut verantwoordelijk moet zijn voor een laserbehandeling

Voor de consument is het op dit moment lastig om een juiste behandelaar te kiezen. Een huidtherapeut, schoonheidsspecialiste of een dermatoloog specialiseren zich  allemaal in de huid. Het grootste orgaan van ons lichaam. In dit artikel vertel ik je wat een huidtherapeut is en wat de verschillen in behandeling zijn ten opzichte van de andere huidprofessionals. Ook leg ik uit bij wie je waarvoor moet zijn en waar je op moet letten bij het kiezen van een veilige behandelaar.

Ons uitdrukkelijke advies is: wees kritisch door wie je je laat behandelen en vraag na of de apparatuur een medische CE-keuring heeft en FDA-goedgekeurd is. Je hebt immers maar één huid!

Wat is het verschil tussen een huidtherapeut, schoonheidsspecialiste en dermatoloog?

Er zijn verschillende beroepen gespecialiseerd in de huid, ons grootste orgaan. De meest opvallende verschillen tussen een huidtherapeut, een schoonheidsspecialist en een dermatoloog zijn: opleidings- en kennisniveau, wel of geen beschermde titel, bevoegdheid, (voorbehouden) handelingen, kwaliteitseisen en specialisaties.

Een schoonheidsspecialist verzorgt voornamelijk de gezonde huid. Een dermatoloog is een medisch specialist (huidarts) in huid-, nagel en haarproblemen. Je kunt alleen op doorverwijzing een afspraak maken. Een dermatoloog heeft de officiële naam dermatoloog-venereoloog, omdat de dermatoloog zich naast de huid ook richt op de aanhangselen, slijmvliezen, het vaatstelstel en geslachtziekten. Een huidtherapeut is een paramedicus (mag medische behandelingen uitvoeren, maar is geen arts) die direct toegankelijk is voor medische en cosmetische huid- en laserbehandelingen.

Opleiding en titel

Een schoonheidsspecialist heeft een driejarige mbo-niveau 3 of 4 opleiding gevolgd. Schoonheidsspecialistes gebruiken soms ook de titel huidspecialist maar dit is geen beschermde titel.*

Een dermatoloog heeft een zesjarige universitaire artsenstudie gedaan, gevolgd door een vijfjarige specialisatie tot dermatoloog. Deze titel is beschermd.*

Een huidtherapeut heeft een vierjarige bachelor hbo Huidtherapie afgerond. Meestal is de vooropleiding sluitend op deze studie, bijvoorbeeld een mbo doktersassistente- of schoonheidsspecialiste-opleiding. De titel ‘huidtherapeut’ is een beschermde titel.*

*Titelbescherming is een wettelijke bescherming om een beroepstitel te mogen voeren. Iemand die niet bevoegd is mag de titel niet voeren, dit is strafbaar. Door het behalen van het diploma en het bijhouden van kennis en vaardigheden, te vinden binnen een openbaar kwaliteitsregister, kun je controleren of jouw behandelaar een beschermde titel heeft en voldoet aan de strenge kwaliteitseisen.

Specialisaties

Omdat het vakgebied ontzettend breed is kiezen de meeste huidzorgverleners ervoor om zich te specialiseren. Dit is heel positief omdat je als consument dan weet dat je behandelaar, naast de juiste opleiding en kennis, ook de ervaring heeft om jou te helpen met de beste huidzorg.

Schoonheidsspecialisten bieden meestal een breed aanbod van ontspannende en verfraaiende huidbehandelingen aan. Schoonheidsspecialisten kunnen zich specialiseren door het volgen van extra trainingen en cursussen.

Dermatologen specialiseren zich in bijvoorbeeld: huidkanker, vaatafwijkingen, geslachtsziekten, allergologie, kinderdermatologie, pathologie, oedeemzorg of hydradenitis.

Huidtherapeuten worden opgeleid in oedeemtherapie, huidtherapie en lasertherapie. Na de opleiding kiezen de meeste huidtherapeuten ervoor zich verder te specialiseren door meer verdieping te zoeken. Bijvoorbeeld in medische behandelingen zoals oedeemtherapie en wondzorg of juist de andere kant op richting huidtherapie en lasertherapie. Vanuit de basis zijn alle behandelingen medische behandelingen. Bij De Laserkliniek zijn we volledig gespecialiseerd in huidtherapie en lasertherapie.

Wetgeving (BIG)

Schoonheidsspecialistes vallen niet onder de wet BIG. De meeste gediplomeerde schoonheidsspecialisten hebben zich wel ingeschreven bij de beroepsvereniging ANBOS. Sinds kort is er een register gekomen om extra nascholing in bij te houden. (het SKIN-register)

Dermatologen zijn artsen en bevoegd om voorbehouden handelingen te verrichten. Bevoegd en bekwaam binnen de wet BIG artikel 3. Dit betekent dat artsen voorbehouden handelingen mogen uitvoeren, die huidtherapeuten en schoonheidsspecialistes niet mogen doen. Diagnoses stellen, medicatie voorschrijven, operatieve verrichtingen uitvoeren en doorverwijzen zijn hier voorbeelden van. Artikel 3 beroepen vallen onder het wettelijk tuchtrecht.

Huidtherapeuten vallen ook onder de wet BIG onder artikel 34. Om de titel te behouden moet je jaarlijks voldoende nascholing volgen. Dit is geregeld binnen het kwaliteitsregister paramedici (KP-register). Hier kun je jouw paramedische zorgverlener in opzoeken. Artikel 34 beroepen vallen niet onder het wettelijk tuchtrecht.

De Laserkliniek voldoet aan alle eisen

Bij De Laserkliniek vinden we het vanzelfsprekend dat je altijd behandeld wordt door een ervaren kwaliteitsgeregistreerde huidtherapeut met ruime ervaring. Alle apparatuur heeft een FDA- en medische CE-keuring. We werken uitsluitend kwaliteitsgericht. Je bent bij ons in veilige handen.

Samenwerken

Wij geloven in de kracht van samenwerken. Samen kom je verder dan alleen! Elke discipline heeft zijn eigen specialisatie en kwaliteit. We werken actief samen met dermatologen, plastisch chirurgen, huisartsen, voedingsdeskundigen en schoonheidsspecialistes.

Ben je benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Vraag de gratis huidscan aan.

Ben jij benieuwd wat jij kunt doen om je huid te verbeteren?
Maak gerust een afspraak voor een gratis huidscan.