Het verschil tussen onthaar lasers: wat is de beste keuze voor laser ontharen?

Het ontharen met laser is al een lange tijd een zeer populaire behandeling bij de huidtherapeut. We zien niet alleen vrouwen, maar ook steeds vaker mannen starten met laser onthaar behandelingen. Niet zo gek want niet meer bezig hoeven zijn met ontharen en een mooie egale huid zonder stoppels geeft veel zelfvertrouwen.

Echter horen we ook regelmatig tijdens intakes terug dat mensen al eerder een bepaalde onthaar laser behandelingen hebben geprobeerd, en nu vast lopen met het resultaat. Soms is er geen of een tijdelijk resultaat behaald. De haargroei is te dun, de haarzakjes zitten te diep of de huid is te donker.

Zij vragen zich af: “Welke laser is nou het meest geschikt voor mijn huidtype, haarkleur en huidskleur”? Tijd om de verschillen tussen de 5 meest bekende laser apparaten op een rijtje te zetten. Zo kun jij gelijk starten, met de allerbeste optie!

De 5 meest bekende onthaarlasers

Wat is nou de beste keuze voor laser ontharen: is dat IPL, diode laser, Nd:YAG laser, Alexandrite laser of de Ruby laser?

Het verschil tussen onthaar lasers heeft te maken met diepte, kracht, instelling en de golflente. Dit is het soort lichtstraal en noem je nanometer. Dit bepaalt op welke manier de laser het type haren ‘ziet’. En dus kan ‘raken’, om de haren effectief te vernietigen. 

IPL (Intense Pulsed Light)

De IPL (Intense Pulsed Light) is een flitslamp die vaak als laser wordt beschouwd, maar dat niet is. Het werkt door een brede straal licht uit te zenden, waardoor er sneller verstrooiing en energieverlies ontstaan. Het principe lijkt op laser, maar IPL is minder effectief en dunne haren zijn lastig te behandelen. Het wordt afgeraden bij de donkere huid vanwege de toegenomen risico’s op huidreacties. Deze techniek was vanaf de jaren 90 erg populair maar tegenwoordig zijn er veel betere technieken.

Diode laser 808-810 nm

De diode laser is over het algemeen effectief bij het ontharen, maar minder effectief dan bijvoorbeeld de Nd:YAG en Alexandrite laser. De diode werkt alleen op lichte huiden en dikke donkere haren. Met de Diode laser kan de (zeer) donkere huid minder veilig behandeld worden en ook diepere haren zijn lastiger te behandelen. Tevens is deze techniek pijnlijk. Bij de nieuwere diode lasers zoals bij de Soprano ice laser wordt daarom een inmotion techniek ingezet. Waarbij met een mildere instelling vaker over de huid wordt gegleden. Echter is deze techniek veel minder precies en ook minder effectief.

Nd:YAG laser 1064 nm

De Nd:YAG laser heeft een langere golflengte dan de diode laser en dringt dieper in de huid door. Het is perfect geschikt voor mensen met een donkere huidskleur en veilig voor zelfs de intieme zone. Deze laser wordt trouwens ook gebruikt voor het behandelen van paarse beenvaatjes.

Alexandrite laser 755 nm

De Alexandrite laser is één van de snelste lasers voor ontharing en is de optimale keuze voor overbeharing op de lichte tot lichtgetinte huid. De nieuwste generatie werkt zelfs met 1 en 2 milliseconde. Het voordeel van de Alexandrite laser is dat het als enige laser daarmee dunnere gepigmenteerde haren effectief kan verminderen.

Ruby laser 695 nm

De Ruby laser is een van de eerste lasers, maar wordt tegenwoordig niet meer gebruikt omdat er te veel risico’s is op pigmentverschuiving en de resultaten te wensen over laten.

[Wanneer ontstonden de lasers? De Ruby laser werd uitgevonden in 1960 en daarna de diode laser in 1962. Vervolgens ontstonden de nd:yag laser in 1964 en Alexandrite laser in 1983. IPL werd in 1994 op de markt gebracht en de toevoeging van radiofrequentie bij IPL ontstond in 2003. Diode lasers met filters ontstonden in 2012 (Soprano ICE) en 2015 (InMode). De ontwikkeling van de krachtige ND:YAG en Alexandrite combinaties kenmerkt zich door de ontwikkeling van de GentleMax Pro laser in 2007, de Elite+ in 2012 en tot slot de clairty  laser in 2016.*

De behandelaar speelt een grote rol op het resultaat!

Het kiezen van de juiste laser is essentieel om het gewenste resultaat te bereiken en de veiligheid te waarborgen. Het is belangrijk om het juiste type laser te kiezen dat past bij jouw huidtype, haarkleur en huidskleur.

Het is daarbij belangrijk om te onthouden dat de behandelaar ook een grote rol speelt bij de effectiviteit en veiligheid van laserontharing. Er zit nogal verschil in de kwaliteit van de lasers en de kennis van behandelaren. Door de populariteit begint er helaas een wildgroei te ontstaan van onthaarklinieken waarbij veelal ongeschoold personeel de behandelingen uitvoert. Vraag daarom altijd naar de kwalificering en ervaring van de behandelaar. Je kunt je behandelaar zelf ook opzoeken in het Kwaliteitsregister paramedici.

Zoals de meeste van jullie al weten werken we bij De Laserkliniek alleen met HBO geschoolde kwaliteitsgeregistreerde huidtherapeuten die al een lange tijd ervaring hebben met allerlei type lasers. Wij gaan alleen voor het allerbeste!

Onze keuze is de Clarity2 (Nd:YAG en Alexandrite laser)

Wij hebben heel bewust gekozen voor onze krachtpatser, de Clarity2. Deze laser staat in de hoogste top van effectieve en veilige lasers. De Clarity2 bevat twee lasers, namelijk de Nd:YAG en de Alexandrite laser. Het lijkt daarmee op een aantal andere bekende Alexandrite/ND-Yag lasers zoals de Gentle Max Pro en Elite+, maar de Clarity2 is nog geavanceerder en zelfs tot 45% sneller en ook een stuk krachtiger. Hierdoor behaal je nog betere resultaten en is de behandeling voor jou prettiger. Steeds meer huidtherapeuten en cliënten kiezen daarom bewust voor de Clarity2 laser.

Door de combinatie van deze twee beste lasers, is het mogelijk om alle huidtypen en haardiktes te behandelen. De Alexandrite is de beste laser voor de lichte huid en lichtbruine of donkere haren op de lichte huid. En de Nd:YAG laser is de optimale keuze voor de donkere huid. De afgifte van krachtige pulsen geven een snel effect, ook bij grote oppervlakten zoals een rug of hele benen.

Ook in veiligheid is de Clarity2 een absolute koploper! Ten opzichte van de andere combinatie lasers zoals de Gentle Max Pro en Elite+ zijn er een aantal belangrijke verschillen: De ingebouwde temperatuurmeting is uniek. De laser meet continue je huidtemperatuur en slaat af wanneer de temperatuur te warm dreigt te worden. Dit zorgt voor optimale veiligheid. Daarnaast is de Clarity2 gekoppeld aan een cryo koeling. Hiermee wordt de huid tijdens de behandeling gekoeld. De laserspot is groter dan bij andere systemen. (tot 25 mm diameter) Hierdoor is de behandeling een stuk sneller en effectiever. En als kers op de taart zit er een speciaal handstuk op waarbij een tracker de overlap digitaal meet. Hierdoor is precisie gegarandeerd en worden er geen haartjes overgeslagen. We zijn ontzettend trots dat we deze mooie techniek vanuit het buitenland naar Groningen hebben gehaald.

Tot slot geeft de Clarity2 ons als huidtherapeuten de mogelijkheid om verder te gaan waar andere lasers stoppen. Dus ook voor ‘moeilijkere’ haren of wanneer je vastloopt met het resultaat bij andere lasers, is het mogelijk om door te gaan met laser ontharen. Denk daarbij aan overgebleven dunnere haartjes of wanneer je last hebt van terug groei van de haren.

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen met de Clarity2 laser? Boek een gratis consult. We helpen je graag verder!

 

Geschreven door huidtherapeuten Manon & Lori

 

Bronnen: “Principles of Lasers” door Orazio Svelto, “Laser: 50 Years of Discoveries” door Jeff Hecht, “A Brief History of Lasers” door J.J. Ramsden, “Introduction to Laser Technology” door C. Breck Hitz, J.J. Ewing en Jeff Hecht. “A Review of Laser and Light Therapy in Esthetic Medicine” door Jeffrey S. Dover en Kenneth A. Arndt, gepubliceerd in Dermatologic Clinics in 2014. “Lasers and Light Sources for the Removal of Unwanted Hair” door Elizabeth L. Tanzi en Tina S. Alster, gepubliceerd in Clinical Dermatology in 2002. “Laser Hair Removal: A Review” door Maria Cristina Palangié, gepubliceerd in Journal of Cosmetic Dermatology in 2018.

Ben jij benieuwd wat jij kunt doen om je huid te verbeteren?
Maak gerust een afspraak voor een gratis huidscan.