Het verschil tussen onthaar lasers: wat is de beste keuze voor laser ontharen?

Het ontharen met laser is al een lange tijd een zeer populaire behandeling bij de huidtherapeut. We zien niet alleen vrouwen, maar ook steeds vaker mannen starten met laser-onthaarbehandelingen. Niet zo gek, want niet meer bezig hoeven zijn met ontharen en een mooie egale huid zonder stoppels geeft zelfvertrouwen.

We horen ook regelmatig tijdens intakes dat mensen al eerder laser-ontharingsbehandelingen hebben geprobeerd met onvoldoende resultaat. Soms is er geen of slechts tijdelijk resultaat behaald. De haargroei is te dun, de haarzakjes zitten te diep of de huid is te donker. Zij vragen zich af: “Welke laser is nu het meest geschikt voor mijn huidtype, haar- en huidskleur?” Tijd om de verschillen tussen de 5 meest bekende laserapparaten op een rijtje te zetten. Zo kun jij gelijk starten met de allerbeste optie.

 

De 5 meest bekende onthaarlasers

Wat is nou de beste keuze voor laser-ontharen? Is dat IPL, de Diode-laser, Nd:YAG-laser, Alexandrite-laser of de Ruby-laser?

Het verschil tussen ontharingslasers heeft te maken met diepte, kracht, instelling en golflente. Laser is een soort lichtstraal en noem je nanometer. Die bepaalt op welke manier de laser het type haren ‘ziet’ en dus kan ‘raken’ om de haren effectief te vernietigen. 

IPL (Intense Pulsed Light)

De IPL (Intense Pulsed Light) is een flitslamp die vaak als laser wordt beschouwd, maar dat is het niet. Het werkt door een brede straal licht uit te zenden, waardoor er verstrooiing en energieverlies ontstaan. Het principe lijkt op laser, maar IPL is minder effectief en dunne haren zijn hiermee lastig te behandelen. Ook wordt IPL afgeraden bij mensen met een donkere huid, vanwege extra risico op huidreacties. Deze techniek was in de jaren 90 erg populair, maar tegenwoordig zijn er betere technieken.

Diode-laser 808-810 nm

De Diode-laser is effectief bij het ontharen, maar minder effectief dan bijvoorbeeld de Nd:YAG- en Alexandrite-laser. De Diode werkt alleen op lichte huiden in combinatie met dikke donkere haren. Met de Diode-laser kan een donkere huid minder veilig behandeld worden en ook diepere haren pakt deze laser minder goed. Deze techniek kan ook pijnlijk zijn, maar bij nieuwere Diode-lasers, zoals de Soprano ICE-laser wordt daarom een inmotion-techniek ingezet. Met een mildere instelling wordt vaker over de huid gegleden. Deze techniek veel minder precies en ook minder effectief.

Nd:YAG-laser 1064 nm

De Nd:YAG-laser heeft een langere golflengte dan de Diode-laser en dringt daardoor dieper in de huid door. Het is perfect geschikt voor mensen met een donkere huidskleur en is zelfs veilig voor de intieme zones. Deze laser wordt ook gebruikt voor het behandelen van paarse beenvaatjes.

Alexandrite-laser 755 nm

De Alexandrite-laser is één van de snelste lasers voor ontharing en is de beste keuze voor overbeharing op de lichte tot zeer licht getinte huid. De nieuwste generatie werkt zelfs met 1 en 2 milliseconden. Het voordeel van de Alexandrite-laser is dat deze als enige laser dunnere gepigmenteerde haren effectief kan verwijderen.

Ruby-laser 695 nm

De Ruby-laser is een van de eerste lasers die op de markt kwam, maar wordt tegenwoordig niet meer gebruikt. De laser geeft te veel risico op pigmentverschuiving en de resultaten laten te wensen over.

Wanneer ontstonden  ontharingslasers? De Ruby-laser werd uitgevonden in 1960 en de Diode-laser volgde in 1962. Vervolgens kwamen de Nd:YAG-laser in 1964 en Alexandrite-laser in 1983. IPL werd in 1994 op de markt gebracht en de toevoeging van radiofrequentie bij IPL ontstond in 2003. Diode-lasers met filters ontstonden in 2012 (Soprano ICE) en 2015 (InMode). De ontwikkeling van de krachtige Nd:YAG- en Alexandrite-combinaties kenmerkt zich door de ontwikkeling van de GentleMax Pro-laser in 2007, de Elite+ in 2012 en tot slot de Clarty-laser in 2016*.

De behandelaar speelt een grote rol in het resultaat!

Een juiste laser kiezen is essentieel om veilig het gewenste resultaat te bereiken. Het is belangrijk dat je het juiste type laser kiest dat past bij jouw huidtype, haar- en huidskleur. Ook de behandelaar speelt een grote rol bij het effectief en veilig verwijderen van ongewenst haar. Er zit nogal verschil in de kwaliteit van de lasers en kennis van behandelaren. Door de populariteit is er helaas een wildgroei ontstaan van onthaarklinieken, waarbij vaak ongeschoold personeel de behandelingen uitvoert. Vraag daarom altijd naar de kwalificering en ervaring van de behandelaar. Je kunt de behandelaar ook zelf opzoeken in het Kwaliteitsregister Paramedici.

Zoals de meesten van jullie al weten werken we bij De Laserkliniek alleen met hbo-geschoolde en kwaliteitsgeregistreerde huidtherapeuten die al een lange tijd ervaring hebben met het ontharen met allerlei type lasers. Wij gaan alleen voor het allerbeste!

Onze keuze is de Clarity2 (Nd:YAG- en Alexandrite-laser)

Voor De Laserkliniek hebben wij heel bewust gekozen voor de krachtpatser Clarity2. Deze laser staat in de hoogste top van effectieve en veilige lasers ter wereld. De Clarity2 bevat twee lasers, namelijk de Nd:YAG- en de Alexandrite-laser. Het lijkt daarmee op een aantal andere bekende Alexandrite/Nd:YAG-lasers zoals de Gentle Max Pro en Elite+, maar de Clarity2 is nog geavanceerder en zelfs tot 45% sneller en een stuk krachtiger. Hierdoor behaal je de best haalbare resultaten en is de behandeling voor jou sneller en zo goed als pijnloos. Steeds meer huidtherapeuten en cliënten kiezen daarom bewust voor de Clarity2-laser. Door de combinatie van deze twee beste lasers is het mogelijk om alle huidtypen en haardiktes te behandelen. De Alexandrite is de beste laser voor de lichte huid en lichtbruine of donkere haren op de lichte huid. De Nd:YAG-laser is de optimale keuze voor de donkere huid. De afgifte van krachtige pulsen geven een snel effect, ook bij grote oppervlakten zoals de rug of bovenbenen.

Ook in veiligheid is de Clarity2 een absolute koploper! Ten opzichte van de andere combinatielasers zoals de Gentle Max Pro en Elite+ zijn er een aantal belangrijke verschillen: De ingebouwde temperatuurmeting is uniek. De laser meet continue je huidtemperatuur en slaat af wanneer je huid te warm dreigt te worden. Dit zorgt voor optimale veiligheid. Daarnaast is de Clarity2 gekoppeld aan een cryo-koeling. Deze koelt je huid tijdens de behandeling. Ook is de laserspot groter dan bij andere systemen (tot 25 mm diameter). Hierdoor is de behandeling een stuk sneller en effectiever. En als kers op de taart zit er een speciaal handstuk op waarbij een tracker de overlap digitaal meet. Hierdoor is de laser heel precies en worden er geen haartjes overgeslagen. We zijn ontzettend trots dat we deze mooie techniek vanuit het buitenland naar Groningen hebben gehaald.

De Clarity2 ons als huidtherapeuten de mogelijkheid om verder te gaan waar andere lasers stoppen. Dus ook voor ‘moeilijkere’ dunnere haartjes of wanneer je vastloopt met het resultaat bij andere lasers, is het mogelijk om door te gaan met laser-ontharen.

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen met onze Clarity2-laser? Boek een gratis consult. We helpen je graag verder!

Geschreven door huidtherapeuten Manon & Lori

 

Bronnen: “Principles of Lasers” door Orazio Svelto, “Laser: 50 Years of Discoveries” door Jeff Hecht, “A Brief History of Lasers” door J.J. Ramsden, “Introduction to Laser Technology” door C. Breck Hitz, J.J. Ewing en Jeff Hecht. “A Review of Laser and Light Therapy in Esthetic Medicine” door Jeffrey S. Dover en Kenneth A. Arndt, gepubliceerd in Dermatologic Clinics in 2014. “Lasers and Light Sources for the Removal of Unwanted Hair” door Elizabeth L. Tanzi en Tina S. Alster, gepubliceerd in Clinical Dermatology in 2002. “Laser Hair Removal: A Review” door Maria Cristina Palangié, gepubliceerd in Journal of Cosmetic Dermatology in 2018.

Ben jij benieuwd wat jij kunt doen om je huid te verbeteren?
Maak gerust een afspraak voor een gratis huidscan.